TÜRKİYE’DEKİ KORONAVİRÜS TEST MERKEZLERİ VE BİLMENİZ GEREKEN ÖNEMLİ UYARILAR

TÜRKİYE’DEKİ KORONAVİRÜS TEST MERKEZLERİ VE BİLMENİZ GEREKEN ÖNEMLİ UYARILAR

TÜRKİYE’DEKİ KORONAVİRÜS TEST MERKEZLERİ VE BİLMENİZ GEREKEN ÖNEMLİ UYARILAR

RT-PCR (Reserve Transcription Polymerase Chain Reaction) Testi, COVID-19 bağlantılı bir sağlık problemi olup olmadığını tespit etmek için uygulanan bir testtir. Bu testi yaptıran yolcular, birçok Avrupa ülkesine girerken veya yurt dışından Türkiye’ye dönerken karantina gibi bazı kısıtlayıcı önlemlere tabi tutulmalarının önüne geçebiliyor. Varış destinasyonuna göre PCR testinin zorunlu olabileceğini hatırlatmak isteriz. Bu nedenle gideceğiniz ülkeye giriş yapmak için o ülkede yürürlükte olan uygulamalara önceden göz atmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Bu doğrultuda, yolcular konakladıkları tesiste bulunan sağlık merkezlerinde test yaptırabilirler. Buna ek olarak, test yapmak için yetkilendirilmiş halk sağlığı laboratuvarlarında da Türk vatandaşlarına ve yabancı uyruklu misafirlere hizmet verilmektedir. Size en yakın test merkezini burada yer alan listeden Eğer herhangi bir devlet hastanesinde veya özel hastanede test yaptırmak isterseniz, gideceğiniz hastaneyi önceden arayarak konuyla ilgili bilgi almanızı öneririz.

Bu seçeneklerin yanı sıra,  Türkiye’deki Antalya, İzmir, Dalaman ve Bodrum gibi şehirlerde yer alan büyük havalimanları, Türk otoriteleriyle iş birliği içerisinde Türkiye’den yurt dışına gidecek olan veya yurt dışından gelen misafirlere PCR testi imkânı sunmaktadır.
Turistik amaçla Türkiye’ye gelen misafirlerimizin testi eğer mümkünse kaldıkları otelde yaptırmalarını öneririz. Sınırlı günlük test kapasitesi nedeniyle, havalimanlarında bekleme süreleri değişiklik gösterebilmektedir.
Önemli: Ülkelerin aldığı kararlara bağlı olarak, gidiş veya varış havalimanlarında ateş ölçümü, PCR testi gibi sağlık kontrolleri veya gittiğiniz destinasyonda karantinaya tabi tutulmanızın mümkün olduğunu hatırlatmak isteriz. Seyahatinizden önce varış destinasyonunuzda geçerli olan kurallar hakkında bilgi almanızı tavsiye ederiz.
Türk vatandaşları da aynı şekilde farklı devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde PCR testi yaptırabilecektir. Ücretler ve sonuçları teslim alma süresi testi uygulayan merkeze göre değişiklik gösterebilmektedir.
 
PCR TESTİ İÇİN BİLMENİZ GEREKEN ÖNEMLİ UYARILAR
Pcr Testi için bilmem gereken herhangi bir koşul var mı?
PCR testi uygulanırken, başvuru formunu, uçak biletinizi veya rezervasyonunuz olduğunu gösteren belgeyi, kimliğinizi veya pasaportunuzu ve ödeme yaptığınızı gösteren belgeyi sunmanız gerekmektedir.
Test için ne kadar ücret ödemem gerekiyor?
PCR testi ücretinin yolcu tarafından karşılanması gerekmektedir. Ücret vergiler dâhil 30 € /220 TL’dir. Ödeme havaalanında geçerli bir kredi kartıyla veya Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün banka hesabına (IBAN TR70 0001 2009 4520 0005 0000 41) yatırılarak yapılabilir. Banka hesabına yapılan ödemeler için ödeme makbuzu alınması gerekmektedir. Nakit ödeme kabul edilmemektedir.
 

 PCR testim için kaç saat önce başvuru yapmalıyım?

Testin laboratuvarda değerlendirme süreci en az 6 saat sürmektedir. Ancak sonuçların alınma süresi başvuru sayısına göre değişiklik gösterebilir. Almanya’ya seyahat edecek yolcular için uçuşlarından en az 48 saat önce test için başvuru yapılması gerekmektedir. Diğer ülkeler içinse en az 72 saat önceden başvuru yapılması önem taşımaktadır. Test merkezi, uçuşlarına 24 saatten az süre kalmış olan yolcuların başvurularını kabul etmeyecektir.
 

 PCR test sonuçlarımı nasıl alabilirim?

Test merkezinden sonucunuzu çıktı olarak alabilirsiniz. Ek olarak e-posta yoluyla veya https://enabiz.gov.tr/ üzerinden pasaport numaranızın son 4 hanesini ve barkod numarasını girerek sonuçlarınızı görüntüleyebilirsiniz. Sonuçları İngilizce olarak alabilirsiniz.
 

Test sonucum pozitif çıkarsa seyahat edebilecek miyim?

PCR test sonucu pozitif çıkan yolcuların 14 gün boyunca karantina uygulamasına tabi tutulmaları gerekmektedir. Türkiye’de bulunan pandemi hastanelerinde tedavi olabilirsiniz. Yabancı uyruklu yolcuların onayları alınarak COVID-19 tedavilerine başlanmaktadır. 14 günün sonunca yeniden PCR testi yapılarak testin negatif çıkması durumunda yolcular yurt dışına seyahat edebilecektir.
 

 Covid 19 tedavisinden ücret alınıyor mu?

Türk vatandaşları için COVID-19 tedavisi ücretsizdir. Yabancı uyruklu hastalar ilgili tedavi giderleri için ücret ödeyeceklerdir. Bu nedenle seyahat sağlık sigortanızın bu tedaviyi kapsayıp kapsamadığını önceden kontrol etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.
 
 
PCR test merkezine sahip bazı önemli havalimanları
HAVALİMANI TEST MERKEZİNİN BULUNDUĞU ALAN AÇILIŞ SAATLERİ ÜCRET
ANTALTA DIŞ HATLAR TERMİNAL 1 7/24 220tl
İZMİR DIŞ HATLAR GİDİŞ TERMİNALİ 7/24 220tl
DALAMAN GİDİŞ TERMİNALİ
 
7/24 220TL
BODRUM DIŞ HATLAR GİDİŞ TERMİNALİ 7/24 220TL
       
 
 
 
 

250