TÜRKİYE’NİN İLK SAKİN ŞEHRİ SEFERİHİSAR SIĞACIK ANTİK KENTİNİN, 4 BİN YILLIK TEOS LİMANINDA, LEZZET DURAKLARINDA, SAKİN HAYAT DENEYİMİ YAŞAMAK NE GÜZEL OLURDU.

TÜRKİYE’NİN İLK SAKİN ŞEHRİ SEFERİHİSAR SIĞACIK ANTİK KENTİNİN, 4 BİN YILLIK TEOS LİMANINDA, LEZZET DURAKLARINDA, SAKİN HAYAT DENEYİMİ YAŞAMAK NE GÜZEL OLURDU.

TÜRKİYE’NİN İLK SAKİN ŞEHRİ SEFERİHİSAR SIĞACIK ANTİK KENTİNİN, 4 BİN YILLIK TEOS LİMANINDA, LEZZET DURAKLARINDA, SAKİN HAYAT DENEYİMİ YAŞAMAK NE GÜZEL OLURDU.
Ege Bölgesi’nin demokrasi şehri İzmir’in Teos Antik kentinin yeni yüzü, Seferihisar’ın Sahil Kasabası Sığacık , turizme aşık eski başkanı Tunç Soyer başkanın gayretleri ile Türkiye’nin ilk sakin şehri haline getirildi ve köy evlerinin restore edilmesiyle  beraber turizme ve ekonomiye kazandırıldı.Her köy evi aynı zamanda ticarethane olarak geliştirildiğinden ve inanılmaz bir ekonominin döndüğü, Teos Antik kentinin geçmiş döneminde olduğu gibi tekrar ticaretin yapıldığı ticari liman haline gelmiş oldu.
Kaynak görüntüyü göster
Çünkü bu ev sahipleri, kendi yaptıkları zeytinyağlı ot yemeklerini, dolmalarını, baklava ve böreklerini evlerinin önündeki butik masalarda veya asma altı bahçelerinde, sedir veya otantik masalarda sunuyorlar ve  sizlere inanılmaz bir ortamda kahvaltı zevki veya yemek zevkini  huzurla tattırıyorlar. Doğal olarak her köy kadını kendi ticaretini yaparken, hem kendisine iyi bir ekonomik katkı sağlıyor, hem de turizm bütçesine kayda değer girdi sağlıyorlar. Organik el emeği yemek ve tatları tüketirken aynı zamanda her sokakta yine el emeği birçok hediyelik eşyalarla da karşılaşıyorsunuz. İzmir Karşıyaka’da oturan biri olarak, şehir hayatından sıkıldığımızda, nefes almak için sıklıkla gittiğim Seferihisar’da hem organik zeytinyağlı yemeklerle damak zevkimin keyfini çıkarırken, hem de her gittiğimde farklı ve orijinal tasarım bir çok ürünlerle karşılaşıp,alıyorum. Çünkü devamlı kendini geliştiren ve farklı temalı ürünler üreten Teos halkı her gittiğinizde sizi şaşırtmaya devam ediyor.


Bunun yanı sıra Teos Limanından aynı zamanda schengen vizenin varsa  Yunanistan’ın Samos adasına ister günübirlik, isterseniz de konaklamalı olarak ara tatil yapmak amaçlı ziyaret de edebilirsiniz. Gerçi Teos Antik Limana Yunanistan’ın Samos adasından Teos Limanına  turistik amaçlı çok fazla Yunan turist alışveriş yapmak ve eğlenmek için de gelmektedir. Karşılıklı iki kıyı ticaretini yapıyor ve dostluk alışverişinde bulunuyor. Halkların gücü burada da inanılmaz hissediliyor.
Sığacık, İzmir merkezden 52 km olup, yaklaşık 50 dk süren yolculuktan sonra ulaşılıyor ve İzban ile de İzmir merkeze en kolay ulaşımla bağlandığı için, yerli halkın da hemen hemen her hafta sonu organik kahvaltı yapmak ve nefes almak için gittiği bir mekan haline gelmiştir. Aynı zamanda  bir çok ilden turist çeken tarihi kalıntıları ve büyüleyen açık hava müzesi Teos Antik Kenti ile sizi de 4 bin yıl öncesine götürebiliyor. Restore edilmiş butik evlerin her kapısından tatlı tuzlu tatları tadarken, aynı zamanda butik görüntüsüne de hayran kalıp, bol bol fotoğraf çekip anılarınızı kalıcı hale getirdiğiniz mekanlara hayranlıkla bakıp kalıyorsunuz.
Sakin Şehrin maharetli köy kadınlarının, pazar günleri kurdukları üretici pazarına halden mal girişinin yasak olduğu pazar yerinde sadece çevre köylerde üretim yapan köylülerin getirdiği ürünleri ve dağdan toplanan Ege otlarını alabilirsiniz. Seferihisar ve çevre köylerde üretilen sebze, meyve ve Ege otlarını, taze taze alabildiğiniz gibi, sıcak sıcak anında gözleme olarak da tüketebilirsiniz. Zeytin, zeytinyağı, keçi peyniri ve satışlarda  Kaleiçi’nde yaşayan kadınların hazırladığı yiyecek ve içeceklerin satışının yapıldığı Üretici Pazarı’nda naylon poşet kullanımı da yasaktır. Doğaya duyarlı köyde file kullanımı çok olup, kağıt kese de yoğun olarak kullanılmaktadır. Son dönemlerde ünlenmesi ile yerli ve yabancı turistin gelmesine neden olunca pek sakinliği kalmamış gibi gözükse de, o kalabalıkta kaybolmanın hazzı içinde de kalabalığın akışında kendinizi bırakın gitsin.
Sığacık’ın taş sokakları, samimi ,sempatik köylü kadınları ve el emeği yaptıkları pastaları, böreklerini alırken doğaya duyarlı olduklarını da görünce burada yaşamın turizmle bütünleştiğini hissedersiniz. Siz de filenizi alıp alışveriş yapabilir, Arapsaçı, şevketi bostan, yabani pırasa, ısırgan otu, gelincik, labada gibi dağda yetişen otlarla yapılan yemekler, börekler, baklavalar yenildikten sonra ve şehrin içindeki pırıl pırıl plajında serinleyebilir ve köy kahvesinde yudumladığımız Türk Kahvesi için dinlenmenin huzurunu yaşayabilirsiniz. Kesinlikle gelmeye değer inci gibi bir sahil kasabası olan Sığacık sizin gezilip görülecek yerlerinizden birisi olabilir ve bizler gibi müdavimi haline gelebilirsiniz, bunu biliyorum...

Çok kalabalıktan hoşlanmazsanız sabah erken gidip öğlene kadar serin, toprak kokan sokaklarında kahvaltı yapıp, tarih kokan sokaklarında ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

Sığacık kaleiçinde olan  bir sahil kasabasıdır. Tüm evler kalenin içinde yer alan taş evlerden oluşur ve bazıları butik otel olarak da hizmet vermektedir. Bu evlerde tarihi sindirerek huzurlu ama farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Mandalin Pansiyon  ,Mavi Zeytin Butik Otel, Beyaz ev, Teos otel,Gardenya Butik otel gibi butik otelleri de www.uygunbilet.com web sitemizden satın alabilir

250