KENDİNİZE BİR İYİLİK YAPIN LİKYA YOLU’NU YÜRÜYÜN

KENDİNİZE BİR İYİLİK YAPIN LİKYA YOLU’NU YÜRÜYÜN

KENDİNİZE BİR İYİLİK YAPIN LİKYA YOLU’NU YÜRÜYÜN
Bir tarafta muhteşem Akdeniz maviliği, bir tarafta yeşilin her tonundaki çam ormanlarıyla kaplı yüce dağlar ve ona eşlik eden, dünyanın en büyük medeniyetlerinden biri olan Likya Antik kentinin yolu LİKYA YOLU. İnanılmaz görkemli doğal yapısı ile Likya sadece yürüme parkurları ile değil, aynı zamanda demokrasinin ilk başkentlerinden birisi olarak da bilinir. Telmessos Bilicisi SYESSA ANA ‘nın yazarı Birol Ganioğlu Amerika’nın bile Devlet Yönetiminde uyguladığı dünyada bilinen ilk parlamenter düzenin burada kurulduğunu yazmış ve barışın, güzelliğin hakim olduğu anaerkil toplumsal düzenin, yaşam koşullarını kendi anlatımıyla öyle yazmış ki bir solukta okuyorsunuz ve Likya Uygarlığının gücüne, kadınlarına hayran kalıyorsunuz. Yazarımız Birol Ganioğlu’nun diğer kitaplarını da okuduğunuzda dünyanın en büyük medeniyetlerinden biri olan Likya uygarlığını sanki yaşıyorsunuz.



Likya Yolu’nu keşfeden ve hala koruyan İngiliz turist Kate Clow’a teşekkürler.
Likya Antik Kentinin yolu , Fethiye’den başlar ve  Antalya’nın Beldibi ilçesine kadar devam eder. Bu yol güzergahında Likya Uygarlığı yaşadığı için bu nedenle bu parkura Likya Yolu denir. Yeşilin ve mavinin hakim olduğu bu yol güzergahı, ilk kez 1999 yılında İngiliz turist Kate Clow tarafından keşfedilmiş ve onun belirlediği çizgi rotalarında hala yürüme parkurları yapılmaya devam etmektedir. Kate Clow bu emeğin devam etmesi, parkurların temizliği ve rotadaki işaretlerin tekrarlanması için, kurduğu dernekle Likya Yolu’nu yaşatmaya devam etmekte ve yeni dağ yürüyüşü yapmak isteyenlere örnek olmaktadır.




Yürüyeceğiniz Likya Yolu 550 kilometre olup , en güzel yürüyüş parkurlarındandır.
Likya Yolu, yaklaşık 550 kilometre olup, tek seferde yürümek çok mümkün olamıyor. Genellikle kişinin performansına göre 25 günde ya da maksimum 45 günde tamamlanabiliyor. Bu nedenle siz Likya Antik kentinin yolunu sindire sindire yürümek isterseniz günlere bölerek yapmanızı tavsiye ederiz. Çünkü Likya Yolu dünyanın en uzun parkurlarından biridir ve bir çok rotası bulunur. En çok tercih edilen rotası Karaöz – Adrasan – Çıralı rotasıdır çünkü inanılmaz manzaralar mevcuttur. 47 km olan bu parkuru tek seferde yürüyemeyeceğiniz için yörenin butik otellerinde ya da kamp kurarak tamamlayabilirsiniz. En zorlu parkuru ise Göynük Yayla – Çitdibi’dir. 45 km olan bu parkur bol patikaların ve dik tırmanışların olduğu parkurdur. Bu nedenle bölgenin butik otellerinde dinlenerek devam etmeniz sizi daha rahat ettirir. Yürümesi en zor ve tehlikeli parkuru ise Myra – Finike arasındaki Alaca Dağ parkurudur. 41 km olan bu yürüme yolu bol eğimli bir yoldur. 1800 metreye kadar yüksekliğe çıkılan bu parkurda tecrübesiz olan yürüyüşçülerin birinci tercihi olmamalıdır. Belki diğer yürüme parkurları deneyerek en son bu yolu yürümeli daha güvenli olur.

 
 
Fethiye’de olan Likya Yolu’na çok kolay ulaşabilirsiniz.
Likya Yolu turizm kentimiz Fethiye’de bulunur ve en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı’dır. Fethiye dışından gelecek olan parkurcular Dalaman’a uçup, devamında karayoluyla  Fethiye’yedeki başlangıç noktasına ulaşabilirler. Ya da parkuru tersten yapmak isteyenler de Antalya Havalima’nına inip, yine karayoluyla başlangıç noktası olan Antalya Beldibi’nden başlayabilirler. Bu keyifli yola ulaşabilmek için uçak kullanacaksanız biletinizi www.uygunbilet.com’ dan alabilirsiniz ya da karayolu ile de gidebilirsiniz.



Likya Yolu güzergahında çok güzel butik oteller, pansiyonlar harika köyle görerek ve konaklayarak ilerleyebilirsiniz.
Likya Yolu güzergahı boyunca bolca butik  konaklama tesisleri bulabilirsiniz. Pansiyonlar, butik oteller hatta ağaç evler bile var. Ya da kamp deneyiminiz varsa doğa ile iç içe de konaklama yapabilirsiniz. Otel konaklaması yapacak olanlar var için, butik otelleri www.uygunbilet.com’ dan alabilirler.
Likya Yolu güzergahı sizi geçmişle gelecek arasında bir zaman diliminde yaşatarak yürümenizi sağlayacaktır.
Telmessos Bilicisi SYESSA ANA’nın ticaretini yaptığı ve çok başarılı olduğu bu uygarlığın yolu Likya Yolu pek çok tarihi eser kalıntılarına da ev sahipliği yapar ve aynı zamanda Fethiye,Kaş ,Kalkan, Adrasan ,Kekova gibi güzide turizm noktalarımızı da  karşınıza çıkartır. Likya Yolu’nu belki tamamını yürüyemeyebilseniz bile, bir kısmını görebilmek, sizin için çok değerli, bir tecrübe olacaktır. Bir çok duraklama köyleri, OLimpos, Patara gibi pırıl pırıl koylar ve Phaselis, Simena, Myra ve Xanthos gibi antik kentleri de görerek devam edeceksiniz. Geçmiş ile gelecek arasındaki duraklarda büyülenmiş, tabiatı hissederek yürümenin tadına varacaksınız.
Her mevsim Likya Yolu’nu çok seveceksiniz.
Her mevsimde başka güzelliklere bürünen Likya Yolu sizi çok başka zamanlara alıp götürür. İlkbaharı, kışı, yazı ve sonbaharı çok başka güzel olan bu parkurlar da aynı güzergahın altın değerindeki görselliğine de vurulacaksınız. Bu nedenle mutlaka fotoğraf makinanızı yanınıza almanızı önemle iletmek isteriz. Yürümek için çok mazereti olmayanlar Likya Yolu’nun her mevsimi güzeldir, fakat yine de en sakin ve sıkıntısız yürümek isterseniz, tabiatın canlandığı ilkbaharı ve yaprakların kızıllaştığı, döküldüğü, inanılmaz görselliğin oluştuğu, sonbaharı tercih edebilirsiniz. Fotoğraf makinanızla yakaladığınız anları da ölümsüzleştirebilirsiniz.
Düzenli bir parkurda yürüme yapmadıysanız bile Likya Yolu’nu çok kolay ve huzurla yürüyebilirsiniz.
Kayalıklı ve patika bir yol da olsa, Likya Yolu çok zorlanmayacağınız rotalara sahip parkurlardan biridir ve bu sıra dışı dağ sporunu yapmayı mutlaka deneyebilirsiniz. Zorlanmayacağınız rotayı seçerek ve deneyim kazanarak zamanla yürüme mesafenizi artırabilirsiniz, çünkü Likya Yolu bu şansı size sunan en güzel parkurlardan biridir. Yeni başlayanlar düzgün gidebilmek için bolca yön değiştirseler de daha sağlıklı yürüyüş yapmayı hedeflemelidirler. Ayrıca ilk defa parkur denemesi yapanlar mutlaka Baton da kullanmalıdır ki olabilecek kazaların da önüne geçilebilsinler. Zorlu parkurları olsa da hiç tecrübesiz olanlar için de başlangıç rotalarını Likya Yolu’nda deneyimleyebilir ve güzelliklerle dolu doğanın ve antik kentin keşfini yaşayabilirsiniz.


Likya Yolu deneyimine yanında bulunduracağınız materyallerle kolaylaştırabilirsiniz.
Likya Yolu boyunca doğanın içinde olacağınızdan, özellikle sürüngenlerle (yılan, akrep, kertenkele gibi) mesafenizi koruyunuz ve karşılaştığınızda tepkisiz kalınız ve yavaşça o alanı bir süreliğine terk ediniz. Siz o anki şok ve tepki ile siz saldırmadığınız sürece , onlar size saldırmayacaklardır, ancak yine de  yaşanabilecek olası ısırma kazaları için ilkyardım çantanızı ( ilkyardım çantanıza arı sokmaları , böcek sokmaları ve sürüngen ısırmalarına karşı v.b. ilaçları koyunuz.) yanınızda bulundurmayı unutmayınız.
Yürüyüş parkuru boyunca çok güzel köyler göreceksiniz demiştim, hem doğal gıdalardan tadabilirsiniz, hem de acil ihtiyaçlarınızı gidebilirsiniz.(su, ekmek, yiyecek, cep telefonun şarj edilmesi gibi )
Tabii ki en önemli ayrıntılardan birisi de Kate Clow’un bıraktığı işaretleri takip etmek olmalıdır. Eğer kırmızı işaret gördüyseniz çıkmaz yol demektir, üst üste taş konulmuş ise doğru yoldasınız demektir, mutlaka bu işaretlere uyunuz. Yol boyunca her 100 metrede bir gördüğünüz bu işaretler sizi güvenli bir şekilde yol almanızı sağlayacağından önemsemelisiniz ve mutlaka Likya Yolu haritası da bulundurmalısınız.
Konaklama olarak otellerin dışında, kamp da yaparak doğada uyumanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Bu nedenle kamp malzemeleriniz sizi yormayacak şekilde hafif ancak bir o kadar da güvenli olmalıdır. Ağır malzemeler sizi yorabilir ve düşmenize sebep olabilir, bu nedenle taşıyabileceğiniz ağırlıkta malzeme temin etmelisiniz. İnanılmaz bir güzelliği sahip Likya Yolu’nun doğal yapısına zarar vermemek için, pişirmek ya da ısınmak için, mümkünse ateş yakmayınız, bunun yerine küçük gazlı ocaklarla ihtiyacınızı gidermeye çalışınız. Kamp çadırınızı düzlük alana kurup, devamlı kapalı tutunuz, çünkü sürüngenlerin ve böceklerin girmesini engellemiş olursunuz. Pişirdiğiniz yemekleri  mutlaka ağaca asarak saklayınız, böylece  yemek kokusunu alan doğanın ve ekolojik dengenin misafirleri sizi ziyaret etmesinler.
Likya Yolu sizin en rahat kıyafetleriniz ve ayakkabınızla daha keyifli ve güzel olacaktır.
Likya Yolu’nu yürümek istediğinizde acemi bile olsanız, bir nevi doğa sporlarının en hafif kollarından biri olan trekking yapmış olursunuz. Bu nedenle de doğada ve dağda olacağınızdan yanınıza en öncül almanız gereken eşyalarınızı seçerken rahat olanları seçmektir. Likya Yolu üzerindeki butik otel ve pansiyonlarda kalacaksanız terlik, şampuan, duş jeli, güneş kremi, ilkyardım çantası ve ihtiyaç halinde kullanılabilecek ilaçları çantanızda bulundurmalısınız. Eğer kamp yaparak Likya Yolu’nu yürüyecekseniz, kamp malzemelerinizi ve uyku tulumunuzu ama en hafif olanından edinmelisiniz, çünkü yol boyunca çantanız ağırlaşacağından hafif olan malzeme sizi daha az yoracaktır. Hırkaya da geceleri ihtiyaç duyabilirsiniz.
Tabii ki Yürüyüş için olmazsa olmazlarımızdan olan rahat bir ayakkabı, kıyafet, şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi gibi sizi rahat ettirecek ve koruyacak malzemelerinizle kendinizi donatmalısınız. Likya Yolu yürüyüşünüzü eğer sonbaharda yapacaksanız yağmurluk ve hırka mutlaka olmalıdır.
Trekking yapmak için ilk denemeniz ise rehber almanızı ya da size rehberlik edecek el kitabını edinmek çok önemlidir. Kaybolma ihtimaline karşı da cep telefonunuzu daima aktif tutabilmek için powerbank, mobil GPS gibi güvenlik için teknoloji bulundurunuz ve harita edinmelisiniz. Yürüyüş boyunca enerji tüketip, terleyeceğinizden ve boynunuzu güneşten korumak için havlu, sineklerden korunmak için sinek kovucu, gece turlamaları için fener gibi can simidi malzemelerinizi de çantamızda yer vermelisiniz. Doğada olduğunuzdan bolca içebileceğiniz sularla karşılaşacaksınız ama siz yine de bazı bölgelerdeki uzun mesafelerde suyla karşılaşamayacağınızdan su matarası edininiz. Trekking için en güzel rotalardan birini yürümenin keyfini çıkarmanızı diler, Likya Yolu’nu yürümek için uzaktan gelecekler için  www.uygunbilet.com adresinden yardım alabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

250